Karta över Tynderö

Om Skeppshamnsleden

keramiktrakapellhav

 

Om skeppshamnsleden

Skeppshamsleden är runt två mil, från E4 till yttersta spetsen på Åstön.
Allt börjar i Söråker, som är vår tätort här ute. Här finns allt från en större  matbutik till vårdcentral och apotek. Här finner du också en herrgård med konferensmöjligheter och en botaniskt intressant park.
Söråkers Folkets Hus är riksbekant och tillhandahåller en mängd av aktiviteter.
För dig som gillar att röra på dig finns ett naturreservat vid Klingerfjärden ( se kartan ). Här finns .även en nyanlagd strandpromenad.
När du lämnar Söråker kommer du att, på höger sida, passera en anläggning för närproducerade grönsaker. Eller passera, du kanske stannar.
Nu öppnar sig Tynderölandet. Efter en stund kommer du till Tynderö Kyrka med hembygdsgården på höjden intill. Här brukar vi anordna en Oskarsgala varje sensommar runt surströmmingspremiären. Där delar vi varje år ut ett pris, Årets Fena, till någon som gjort något extra för bygden.
Kör några hundra meter till, sväng av mot höger och strax har du kommit till vår bygdegård som, förutom att upplåta plats för byfester och andra arrangemag, innehåller ett dagis som service till bygdens invånare. Fortsätt en bit till och du kommer till Holmö Brygga, en populär restaurang för gammal som  ung. Nu har du samtidigt kommit till Tunderösundet. På andra sidan ståtar Åstön.
För att ta dig över till Åstön svänger du tillbaka ut på huvudvägen och fortsätter till bron. Efter vägen finns skyltar som visar gårdsbutiker, keramik och konsthantverk.
När skylten Mjällby dyker upp svänger den badsugne av, tar vänster mot Oxviken och en av Norrlands Bästa stränder.
När du kommer till bron och kört över den har du hamnat på Åstön. Åstön var tidigare ett fungerande militärområde. Numera är det måsar och andra sjöfåglar som krigar om plats på klipporna. Men dom lämnar gärna plats när du kommer.
Strax efter brofästet får den hungrige sitt till livs på Portercaféet eller Värdshuset Idyllen.
Mätt blir du men mätt på upplevelser är du inte än på långa vägar. Snart är du längst ut på Åstön och Skeppshamns Fiskeläge.
Här finns ett genuint kapell mitt i naturreservatet, fikemuseum, utställningslokal, serviceanläggning, camping och café.
Detta är slutmålet rent fysiskt men miljön och atmosfären triggar ditt huvud att stanna kvar en stund. Det finns massor av stämning att utforska, vikar, skogar och smultronställen. Töm picknickkorgen bred ut filten. Somnar du så vaknar du upp med ny, välbehövlig erergi för den vardag som kanske väntar.
Välkommen till Skeppshamnsleden.

 

 

 

Du måste vara inloggad to post a comment.

Home Om Skeppshamnsleden