Karta över Tynderö

Tynderö hembygdsförening

 

Tynderö hembygdsförening

Tynderö hembygdsförening har som mål att stärka sammanhållningen bland oss som bor här.
Det här är vi och vår historia. Den ska vi bevara. Här ska vi träffas från gång till annan. Vid hembygdsgården dukar vi upp till Oskarsgala varje år i Augusti. Vi äter surströmming tillsammans och utser årets fena, den person som gjort något extra för bygden under året.
Hembygsgården var tidigare en skola. Skolan byggdes år 1877 och den första lektionen hölls 1878. Den sista klassen som lämnade skolan gjorde det våren 1963. Skolan drevs under namnet Kyrkskolan. Den låg ju mitt emot kyrkan. Numera sker undervisningen i Söråker.
Dåvarande Hässjö Kommun beslöt 1967 att sälja skolhuset och tillhöraqnde byggnader. Meningen var att byggnaderna skulle rivas. Med bygdens invånare ville annat. Hembygdsföreningen bildades för att köpa och bevara kvarvarande skolbyggnad.

I maj 1983 samlades byborna för att besluta om skolhusets framtid. En arbetsgrupp bildades och restaureringsarbetena startade. Renoveringar pågår ständigt. Den senaste var 2006 då vi renoverade köket.
Vi vill på alla sätt försöka bevara Tynderö Kyrkskola samt att alltid försöka finna nya former för hur byggnaden skall användas.
Hembygdsgården är vårt fingeravtryck. Här finns information om “Tynderösjälen”. Hembygdsgården är en samlingslokal för alla oss som värnar om vår historia.

För mer info se hemsida: Tynderö hembygdsförening

 
leader-liten      EU-liten

Du måste vara inloggad to post a comment.

Home Våra föreningar Tynderö hembygdsförening